Nieuws

Erfgoed Event op 6, 7 en 8 april 2017 in de Brabanthallen te Den Bosch; gratis toegang aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Excursie Beekbergerwoud onder leiding van Bert Maes
IMG 2904


Huidige projecten

  • aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

thumb DSC 7147Landgoed Holthurnsche Hof

Rijnhuizen is een oud kasteel van middeleeuwse  oorsprong. Deze buitenplaats, in het bezit van het instituut voor Plasmaphysica is 7 ha groot en goed onderhouden. "Door de ouderdom van het park zichtbaar aan de oude bomen, de verscheidenheid van boomsoorten en de met bolgewassen rijk bloeiende grasvelden in vele kleuren, maakt het park een sprookjesachtige indruk."

Het huidige huis met bijgebouwen en theehuis is afkomstig uit de periode 1637 tot 1730. Rond 1730 werd de nieuwe tuin aangelegd met slangemuur en vijver. De architect Van Staden tekende het balkonnetje aan de Rijn Mogelijk heeft hij ook de gecompliceerde vijver en bloemparterre ontworpen. Rond 1822 kreeg de geometrische aanlegde tuin een landschappelijke inrichting. De laatste  grote veranderingen geschiedden vanaf 1958 toen deze buitenplaats in handen van de overheid kwam, die er een aantal nieuwe gebouwen bijplaatste.

Het gehele onderzoeksrapport bestaat uit 2 delen. In het eerste deel wordt de geschiedenis van het terrein van Rijnhuizen beschreven. Deel 2 omvat het beheersplan.