Nieuws

Erfgoed Event op 6, 7 en 8 april 2017 in de Brabanthallen te Den Bosch; gratis toegang aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Excursie Beekbergerwoud onder leiding van Bert Maes
IMG 2904


Huidige projecten

  • aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

thumb DSC 7147Landgoed Holthurnsche Hof

In 2009 verscheen het rapport: Inrichting Park Brakestein, door L.H. Albers met daarin de parkgeschiedenis, de waardering, visie en plan voor het park bij het Slotje Brakestein.
Zij zijn eigendom van de gemeente Oosterhout en liggen naast het gemeentehuis.

Geschiedenis in het kort
Het middeleeuwse Slotje Brakestein dateert van omstreeks 1400. Het werd voor het eerst afgebeeld in 1729 op een tekening van A. de Haen naar een tekening van C. Pronk. Toen lag het binnen een gracht. Langs de weg stonden een poortgebouw en een woonhuis. Deze werden afgebroken omstreeks 1810. Vervolgens werd het huis geheel vernieuwd, een nieuw koetshuis gebouwd en de gracht voor driekwart gedempt. Bij dit huis werd toen ook een nieuw park aangelegd. In dat park werd de gracht van het aangrenzende Slotje Spijtenburg opgenomen, nadat dat Slotje in 1821 was afgebroken.

Het plan voor het park is in overleg met Albers Adviezen gemaakt en getekend door Planburo Infragroen en wordt uitgevoerd in 2010. Het rapport Inrichting Park Brakestein kunt u hier downloaden.