Nieuws

Erfgoed Event op 6, 7 en 8 april 2017 in de Brabanthallen te Den Bosch; gratis toegang aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Excursie Beekbergerwoud onder leiding van Bert Maes
IMG 2904


Huidige projecten

  • aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

thumb DSC 7147Landgoed Holthurnsche Hof

Het landgoed Ipenrode dateert uit de 17de eeuw, Het maakte in de 18de eeuw een grote bloei mee. Eerst als classicistische tuin. Daarna werd het gemoderniseerd in landschapsstijl, waarna Ipenrode een periode van ernstig verval onderging.

Recentelijk is veel onderzoek verricht op Ipenrode o.a. door de Stichting Particuliere Historische Buitenplaatsen en de Stichting RAAP en is de restauratie in gang gezet.

In opdracht van de eigenaar heeft Albers Adviezen onderzoek gedaan: de historie van het landgoed werd beschreven op basis van archiefstukken en literatuur. Het onderzoek resulteerde in een hernieuwde basiskaart en vijf kaarten die het landgoed in opeenvolgende historische perioden beschrijven. Ook werd een kaart gemaakt van de boomsoorten en geschatte leeftijden van bomen. In 2001 verscheen een boekje over Ipenrode van de Vereniging Oud-Heemstede Bennebroek met de geschiedenis van het Landgoed door Hans Krol,  Lucia Albers en Piet Broeders.