Nieuws

Erfgoed Event op 6, 7 en 8 april 2017 in de Brabanthallen te Den Bosch; gratis toegang aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Excursie Beekbergerwoud onder leiding van Bert Maes
IMG 2904


Huidige projecten

  • aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

thumb DSC 7147Landgoed Holthurnsche Hof

Een project om de geschiedenis van Oud Helder en de Helderse "redders" weer herkenbaar te maken rond het Dorus Rijkershofje.

Het Dorus Rijkershofje is een woonhofje dat in 1947 is gebouwd voor oudere redders, de zogenaamde "Blauwe Zeeridders", en hun familie. Het bevindt zich op de plaats van "het Dijkje", in Oud Helder, dat op last van de Duitsers in de tweede Wereldoorlog is vernietigd. Op het Dijkje stond het raadhuis en woningen van notabelen. De redders woonden er vlakbij. In het hofje staat een standbeeld van de meest beroemde redder van Nederland: Theodorus Rijkers.

Het Dorus Rijkershofje maakte oorspronkelijk deel uit van drie woonhofjes; door de dijkverzwaring in 1972 heeft een hofje het veld moeten ruimen. Door deze en andere maatregelen heeft het woonhofje de verbondenheid met de zee van de redders verloren.

In 1998 is het hofje onder toezicht van de Woningstichting gekomen.

Ir A. Guinee en dr. L.H. Albers hebben onderzoek gedaan op welke wijze de geschiedenis van de redders en Oud Helder weer levend gemaakt zou kunnen worden ter plaatse van het Dorus Rijkershofje.